Ruim 150 waarschuwingen voor overtreders beregeningsverbod

Door de droogte moeten waterschappen het beschikbare water verdelen, omdat er niet meer voldoende is voor iedereen. Waterschappen hebben vooral water nodig om droogtegevoelige dijken preventief nat te houden en de peilen in kwetsbare natuurgebieden op niveau te houden. Daarom kan het water in sommige sloten niet ook nog door agrariërs en door particulieren worden gebruikt voor besproeiing.
Drones en vliegtuigjes
Met drones en vliegtuigjes inspecteren handhavers van de waterschappen of mensen zich aan het verbod houden. Als de handhavers vanuit de lucht iets zien, sturen ze de handhavers op de grond erop af. Zij waarschuwen de overtreders, en delen in sommige gevallen een boete uit. Voor particulieren is de boete 500 euro, voor bedrijven 1500 euro.
Uitgedeelde boetes en waarschuwingen
Er zijn 13 waterschappen met beregeningsverboden uit oppervlaktewater. Waterschap Vechtstromen en waterschap Rijn & IJssel – oftewel: Twente en de Achterhoek, de droogste plekken van Nederland – hebben zelfs een verbod op beregening uit grondwater. Een overzicht van de tot nu toe uitgedeelde boetes en waarschuwingen:
- Waterschap Limburg: 1 boete
- Waterschap Vallei en Veluwe: 3 boetes, 10 waarschuwingen
- Waterschap Aa en Maas: 4 boetes, 30 waarschuwingen
- Waterschap De Dommel: 21 boetes, tientallen waarschuwingen
- Waterschap Rivierenland: 2 boetes en 21 waarschuwingen
- Waterschap Rijn en IJssel: 6 boetes, 48 waarschuwingen
- Waterschap Hunze en Aa’s: een aantal waarschuwingen
- Waterschap Vechtstromen: 10 boetes
- Waterschap Drents Overijsselse Delta: geen boetes/waarschuwingen
- Wetterskip Fryslân: geen boetes, 22 waarschuwingen
- Waterschap Scheldestromen: geen boetes, tientallen waarschuwingen
- Waterschap Brabantse Delta: niet bekend
- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (alleen heel plaatselijk op Texel een beregeningsverbod): geen boetes/waarschuwingen