Rondetafelgesprek Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De impact van te veel of te weinig water is groot op de landbouw en biodiversiteit. Duurzaam waterbeheer is daarom van essentieel belang voor een competitieve en duurzame Europese landbouwsector. Tijdens het rondetafelgesprek liet de Tweede Kamer zich van verschillende kanten informeren over de GLB. Naast de Unie hamerden ook andere organisaties op het belang van goede zorg voor waterkwaliteit. Ook was er een grote opkomst van Kamerleden tijdens het gesprek.
Visie van de waterschappen
De waterschappen kunnen zich in grote lijnen vinden in de voorstellen van de Europese Commissie voor de nieuwe GLB. Wel zijn de waterschappen kritisch of de nieuwe voorstellen wel tot de benodigde versimpeling leiden. De regeldruk binnen het GLB moet worden teruggebracht, met name binnen het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP4).
Te weinig focus op klimaatadaptieve maatregelen
Daarnaast missen de waterschappen de specifieke focus op klimaatadaptieve maatregelen voor het voorkomen van droogte en watertekorten. In het voorstel is nu alleen aandacht voor irrigatie op een manier die niet voor Nederland van toepassing is.
Verder is het van belang dat agrariërs gestimuleerd worden om maatregelen te nemen, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs watergangen. Het inleveren van grond voor milieudoelen moet ook gestimuleerd worden.