PBL: voorstel Klimaatakkoord potentieel succes

De Unie van Waterschappen is blij dat de klimaatvoorstellen voldoende potentie bieden. De waterschappen merken de gevolgen van klimaatverandering in hun dagelijks werk en benadrukken de urgentie van het slagen van een Klimaatakkoord. De waterschappen nemen deel aan de zogeheten Klimaattafels en het Klimaatberaad onder voorzitterschap van Ed Nijpels.
Bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen: “Zonder een ambitieus klimaat- en energiebeleid is het dweilen met de kraan open. De droogte en wateroverlast van afgelopen zomer laat zien dat weersextremen al aan de orde van de dag zijn en tot grote schade leiden. Een voortvarende overgang naar duurzame energie is nodig om verdere klimaatverandering te beperken. Hiervoor is noodzakelijk dat we in Nederland in gezamenlijkheid spoedig tot een gedragen Klimaatakkoord komen.”
Duurzame energie
De waterschappen leveren lokaal en in de regio actief hun bijdrage aan de energietransitie. Zo werken zij concreet aan de beoogde CO2-reductie, onder meer door de productie van biogas op rioolwaterzuiveringen en het beschikbaar stellen van waterschapsterreinen voor wind- en zonne-energie. In veenweidegebieden kan met een aangepast peilbeheer de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd. Ook kunnen de waterschappen met de winning van grondstoffen en duurzaam inkopen en aanbesteden een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot behalen.
Aquathermie
Een relatief nieuwe potentiële bron die in het voorstel voor het Klimaatakkoord wordt genoemd, is aquathermie, thermische energie uit water. De waterschappen en Rijkswaterstaat kunnen deze duurzame energiebron als alternatief voor aardgas ter beschikking stellen aan gemeenten of woningcorporaties.