PBL: “Klimaatakkoord Parijs vergt ingrijpend beleid in Nederland”

Dit zijn veelal nieuwe technieken, waarbij ook nieuwe infrastructuur, aangepaste regels, andere organisaties en soms zelfs andere gewoonten nodig zijn. Zonder krachtig beleid gaat dat niet lukken. Dit blijkt uit de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het vandaag verschenen rapport Opties voor Energie- en klimaatbeleid.
Beperking broeikasgassen
Het Parijs-akkoord betekent voor Nederland een beperking van de uitstoot van broeikasgassen met 80% of meer in 2050. Uitvoering daarvan vraagt om zodanig ingrijpende veranderingen, dat de voorbereiding en invoering daarvan zo snel mogelijk moeten worden opgepakt.
Investeringen en maatregelen
Investeringen in de komende 10 jaar bepalen al voor een groot deel hoe de Nederlandse energievoorziening eruit ziet in 2050. Als partijen invulling willen geven aan de opgave om te komen tot een reductie van de broeikasgasemissies met 80-95% in 2050, dan kan dat alleen als zij inzetten op een groot aantal maatregelen tegelijkertijd.
Opties voor beleid
Vernieuwingen vragen ondersteunend beleid. Dat kan in verschillende vormen, zoals facilitering, regelgeving op vele gebieden, publiek-private samenwerking, subsidies of andere financiële prikkels. Het PBL heeft in het rapport vele specifieke opties voor energie- en klimaatbeleid uitgewerkt.
Het klimaatbeleid van de waterschappen
De waterschappen hebben in hun werk direct te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zetten de waterschappen volop in op zowel klimaatadaptatie als klimaatmitigatie. Naast het versterken van dijken en watersystemen voeren de waterschappen een actief energiebeleid.
Dit doen zij onder meer door productie van biogas, het winnen van grondstoffen uit afvalwater, het opwekken van wind- en zonne-energie, en het gebruikmaken van restwarmte en koudewinning.
Bekijk de digitale energiekaart met energieprojecten van alle waterschappen
Bron: Planbureau voor de Leefomgeving