Overheden reflecteren op interbestuurlijk samenwerken

Het Rijk werd tijdens deze Regietafel van het IBP vertegenwoordigd door een grote afvaardiging van het kabinet: premier Mark Rutte en de ministers Raymond Knops (BZK), Hugo de Jonge (VWS), Ferd Grapperhaus (JenV), Sander Dekker (JenV), Wouter Koolmees en Tamara van Ark (SZW) en Stientje van Veldhoven (IenW). Namens de decentrale overheden waren de voorzitters van de koepelorganisaties aanwezig: Jan van Zanen (VNG), Theo Bovens (IPO) en Rogier van der Sande (Unie van Waterschappen). Liesbeth Spies (burgemeester Alphen a/d Rijn) hield een verhaal over interbestuurlijk samenwerken in de praktijk.
Oog voor vraagstukken van de toekomst
Er was aandacht voor een aantal actuele kwesties waarbij interbestuurlijk samenwerken de nodige uitdagingen kent: de jeugdzorg, de stikstof- en PFAS-problematiek en de Omgevingswet.De aanwezigen constateerden met elkaar dat interbestuurlijk samenwerken altijd een uitdaging is maar dat dit nog wat lastiger wordt als het spannend wordt.
Premier Rutte gaf hierbij aan dat ondanks gevoeligheden en complexiteit bijvoorbeeld op het gebied van stikstof we elkaar goed weten te vinden en dat de lijnen kort zijn. Rogier van der Sande deed namens de waterschappen de oproep dat dit soort actuele kwesties – hoe urgent ook – het nemen van belangrijke besluiten over de vraagstukken van de toekomst, bijvoorbeeld de besluitvorming rondom het Klimaatakkoord en zeker ook de uitvoering van klimaatadaptatie, niet mogen belemmeren.
Regelmatig overleg
Geconcludeerd werd dat het vanwege de grote maatschappelijke opgaven belangrijk is om korte lijnen te houden en de samenwerking verder aan te halen. Er zal dan ook op regelmatige basis overleg plaatsvinden tussen de verschillende overheden.
Kijk voor meer informatie over het Interbestuurlijk Programma op overheidvannu.nl.