Op meerdere locaties blauwalg aangetroffen

Waterschap Aa en Maas constateerde blauwalg in de vijver op de hoek van de straten Wegedoorn en Gele Lis in Cuijk, in wateren in Laarbeek en in de Hortensiavijver in Helmond. Door waterschap De Dommel is blauwalg aangetroffen in de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel. Waterschap Scheldestromen ontdekte daarnaast blauwalg in de Middelburgse vijver.
De aangetroffen blauwalg kan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij dieren optreden.
Hardnekkig probleem
Blauwalg in het water is een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalg groeit, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen.
Dit kan door de waterbodem te baggeren, eventueel aanwezige riooloverstorten af te dichten en bomen langs de oever te snoeien. Deze maatregelen kunnen echter niet op elke locatie worden uitgevoerd.
Zwemwater app
Op de Zwemwater-app zijn meer dan 800 zwemlocaties in Nederland te vinden. Op de app wordt aangegeven wat de status van de waterkwaliteit is. Zo weten zwemliefhebbers en hondenbezitters of het water veilig is om in te zwemmen.