Op meerdere locaties blauwalg aangetroffen

Waterschap Zuiderzeeland trof blauwalg aan in de Kuindervaart ter hoogte van de hondenuitlaatplaats Kuinderbos. Waterschap Rivierenland constateerde blauwalg in Nijmegen ter hoogte van de Winkelsteegeweg. Het hoogheemraadschap van Delfland kwam groenalg tegen in de Dobbeplas.
De aangetroffen blauwalg kan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij dieren optreden. Groenalg kan huidirritatie veroorzaken.
Hardnekkig probleem
Blauwalg in het water is een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalg groeit, kan het waterschap of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen.
Dit kan door de waterbodem te baggeren, eventueel aanwezige riooloverstorten af te dichten en bomen langs de oever te snoeien. Deze maatregelen kunnen echter niet op elke locatie worden uitgevoerd.
Zwemwater-app
Het Rijk, de provincies en de waterschappen verrichtten de laatste jaren samen extra inspanningen om de waterkwaliteit in de zwemwaterlocaties op orde te krijgen. Hierdoor is de zwemwaterkwaliteit verbeterd. Voor sommige zwemwateren blijkt dat er nog extra maatregelen nodig zijn.
Actuele informatie over officiële zwemplekken is te vinden op zwemwater.nl of via de gratis Zwemwater-app voor Android of iOS.