Nieuwe opties voor collectief zuiveren afvalwater

Glastuinbouwbedrijven moeten per 1 januari 2018 beschikken over een installatie om afvalwater te zuiveren. Deze zogeheten zuiveringsplicht kan een tuinder individueel of met een mobiele zuivering invullen. Om de zuiveringsplicht haalbaar en betaalbaar te houden, wordt er ook ruimte geboden voor een collectieve aanpak. Dat kon al via een collectieve zuivering met particuliere aanvoerleidingen. Daar komen onderstaande 2 opties bij.
Beperkte aanpassing Waterschapswet
Het wordt mogelijk dat tuinderscollectieven afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen lozen op de gemeentelijke riolering. De collectieve zuivering wordt hierbij onder verantwoordelijkheid van een waterschap uitgevoerd.
Er wordt een beperkte aanpassing in de Waterschapswet voorbereid. Dit maakt het mogelijk dat het waterschap de kosten van het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen via een heffing doorberekent aan de aangesloten glastuinbouwbedrijven. Onder de bestaande wetgeving kan dit nog niet.
Einde van het laantje
Ook wordt het mogelijk dat tuinderscollectieven afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen lozen op de gemeentelijke riolering en hun gezamenlijke installatie zo plaatsen dat er nog geen vermenging met stedelijk afvalwater heeft plaatsgevonden. Het te zuiveren afvalwater bestaat dan met name uit het bedrijfsafvalwater van de glastuinbouwbedrijven in het tuinderscollectief.
Deze optie, die ook wel ‘aan het einde van het laantje’ wordt genoemd, past binnen de huidige wetgeving. Wel moet deze manier van collectief zuiveren voor goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente, omgevingsdienst en het waterschap.
Samenwerking
Het wegnemen van de belemmeringen voor collectief zuiveren is het resultaat van overleg tussen het ministerie van IenM, de Unie van Waterschappen, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, LTO Glaskracht Nederland en het hoogheemraadschap van Delfland.