Neerslagtekort stabiel, maatregelen blijven nodig

De maatregelen die eerder deze zomer door de waterschappen en Rijkswaterstaat zijn genomen, worden langzaam afgebouwd. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een zoetwatertekort.
Nog steeds lage waterstanden
Toch zijn de problemen door de droogte nog niet voorbij. De rivierafvoeren en de grondwaterstanden blijven laag. Ook zijn er nog steeds veel meldingen van botulisme en is er in de kustgebieden en het IJsselmeer nog sprake van verzilting.
Actuele maatregelen
Het tekort aan water had de afgelopen maanden vooral gevolgen voor de waterkwaliteit, landbouw, natuur, scheepvaart en industrie. Belangrijke aandachtspunten en actuele maatregelen zijn:
- De scheepvaart ervaart hinder door de lage waterpeilen op de Rijn en de Maas. Ook is er nog beperkte vertraging bij sommige sluizen die minder vaak opengaan om zo het water zoveel mogelijk vast te houden.
- De kleinschalige wateraanvoer (KWA) in het westen van Nederland staat sinds de neerslag van afgelopen weekend op stand-by, maar kan weer worden ingezet als dat nodig blijkt.
- De beschikbare watervoorraden in het IJsselmeergebied worden ingezet voor de bestrijding van de verzilting van het IJsselmeer.
- Verschillende waterschappen in het zuiden en oosten van Nederland handhaven hun beregeningsverboden, om te voorkomen dat het grondwater nog meer zakt.
Stormseizoen
Waar mogelijk gaan de waterschappen weer over tot de normale beheersituatie. Rijkswaterstaat zet de peilen van het IJsselmeer en Markermeer uiterlijk medio oktober weer op het winterpeil in verband met het komende stormseizoen.
De afschaling naar niveau 1 betekent dat het Managementteam Watertekorten (MTW) niet meer bij elkaar komt. De Landelijk Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft wel actief om de situatie en de nog benodigde maatregelen te monitoren.