Nederland aan de slag met Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Eind september 2015 bereikten de regeringsleiders van de 193 lidstaten van de VN overeenstemming over een mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen vormen hiervan de kern en bevorderen de veiligheid, welvaart, duurzaamheid en rechtvaardigheid in de wereld. In juli presenteert Nederland de bevindingen uit het Nederland ontwikkelt Duurzaam-rapport aan de VN.
Werk aan de winkel
Het Nederland ontwikkelt Duurzaam-rapport geeft aan dat klimaatbescherming en hernieuwbare energie 2 onderwerpen zijn waarmee Nederland aan de bak moet. Daarnaast is de kwaliteit van het oppervlaktewater een aandachtspunt en is de Nederlandse milieudruk op andere landen hoog door de relatief hoge invoer van grondstoffen en energie.
Verschillende partners, waaronder de decentrale overheden, werken al samen op deze terreinen. Zo zet Nederland met het Energieakkoord fors in op energiebesparing en duurzame energieopwekking. Ook de diverse getekende Green Deals, zoals de Green Deal Grondstoffen, zullen leiden tot een duurzamer energiegebruik en een circulaire economie.
Naar een duurzaam Nederland
Klimaatadaptatie en de energietransitie zijn een belangrijk onderdeel van Naar een duurzaam Nederland, de gezamenlijke investeringsagenda van de provincies, gemeenten en waterschappen. Met deze agenda willen ze de overgang naar een energieneutraal en klimaatbestendig Nederland versnellen.
De decentrale overheden vragen het nieuwe kabinet om mee te investeren, knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen en een Nationaal Programma Energietransitie te starten.