Muskusratten opvangen bij de Duitse grens

Uitvoerig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat door de bestrijding van de muskusratten de populatie muskusratten kleiner wordt en dat graafschade door gangen en holen in dijken en oevers voorkomen wordt. Ook heeft de bestrijding een positief effect op de biodiversiteit.
Jarenlange veldproef
De waterschappen hebben jarenlang onderzoek gedaan. Van 2013 t/m 2017 is de landelijke Veldproef Muskusratten uitgevoerd. Daarbij werd onderzocht of de bestrijding effectiever, diervriendelijker en goedkoper kan.
Het resultaat van deze wetenschappelijk uitgevoerde proef geeft een goed inzicht in de schade die door muskusratten wordt veroorzaakt aan dijken. Ook geeft de veldproef inzicht in de effecten van de bestrijding en de mogelijkheden van alternatieve maatregelen.
Vervolgens is in de veldproef de bestrijdingsstrategie ‘terugdringen tot aan de grens’ uitgewerkt en vergeleken met andere strategieën. Wat voor effect heeft het op de populatie, wat gebeurt er als we het niet doen? Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat bestrijding wel degelijk effect heeft.