Meer ruimte voor innovatie in aanbestedingsbeleid waterschappen

Met dit herziene beleid kunnen de waterschappen op een goede en verantwoorde wijze inkopen en aanbesteden. Verder komt het de effectiviteit en integriteit van de inkoop- en aanbestedingspraktijk ten goede. Het leidt naast besparingen tot een betere kwaliteit van opdrachten en geeft mogelijkheden voor ambities van waterschappen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Wijziging Aanbestedingswet
Het gaat hier om een actualisering van het inkoop- en aanbestedingsbeleid uit 2013. Het beleid is aangepast, onder meer omdat de Aanbestedingswet uit 2012 per 1 juli van dit jaar is gewijzigd. De waterschappen zijn blij met deze wetswijziging. Met name de aanpassingen die gericht zijn op het creëren van extra ruimte voor innovatie, duurzaamheid en flexibilisering van aanbestedingsprocedures in deze wet kunnen op waardering van de waterschappen rekenen.
Innovatiegericht inkopen
Ruimte voor innovatie in aanbestedingen wordt echter pas bereikt wanneer wet- en regelgeving en daarop gebaseerd beleid ook goed wordt toegepast in de praktijk. De Unie van Waterschappen doet veel om de waterschappen hierbij te ondersteunen. Op 4 oktober is bijvoorbeeld op initiatief van de Unie van Waterschappen en Stichting Wateropleidingen de cursus ‘Innovatiegericht inkopen’ van start gegaan.
Henkjan van Meer, beleidsmedewerker Inkoop en Aanbesteden bij de Unie van Waterschappen: “Vaak wordt inkoop en aanbesteding gezien als een belemmering voor innovatie. Ik ben van mening dat dit juist een kans is voor innovatie. Tijdens deze training leer je deze kans te grijpen en verzilveren in concrete resultaten. En daarmee bij te dragen aan de ambities van onze sector.”