Levendig debat over waterkwaliteit op tweede Steenwegsessie

De Steenwegsessie vond plaats bij Museum Speelklok op de Steenweg in Utrecht.
City swims
Moderator Maarten Bouwhuis leidde de avond en gaf als eerste het woord aan Peter Glas, watergraaf van waterschap De Dommel. Glas opende de avond met een verhaal over city swims: zwemwedstrijden die worden gehouden in het open water of grachten van steden om geld voor een goed doel op te halen. Een aantal decennia geleden waren zulke evenementen vanwege de slechte waterkwaliteit ondenkbaar geweest.
Wie betaalt zuivering medicijnresten?
Na deze opening werd het eerste debat van de avond over het zuiveren van medicijnresten uit oppervlaktewater ingeleid door Hans de Groene , directeur van Vewin, en Martine Leewis, dagelijks bestuurslid van het hoogheemraadschap van Rijnland.
Na verschillende tegenstellingen gehoord te hebben, vonden de meeste aanwezigen zich in de conclusie van Bouwhuis dat de zuiveringskosten uiteindelijk bij de gebruiker terecht komen, maar dat het Rijk een rol heeft om bij te dragen aan het financieren van de extra zuiveringsstap.
Overal in Nederland kunnen zwemmen?
De tweede stelling van de avond was: ‘Overal in Nederland moet je kunnen zwemmen, niet alleen in zwemwater’. Marleen Maarleveld van Waterrecreatie Nederland leidde het debat in met een vurige oproep aan de waterschappen om lef te tonen en zich in te zetten voor een goede zwemwaterkwaliteit in alle wateren van Nederland.
Paul Bakker van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bracht daar tegenover dat dit praktisch niet haalbaar en betaalbaar is. In het debat werd uiteindelijk het idee geopperd om zwemmen op een niet-zwemwaterlocatie hetzelfde te beoordelen als off-piste-skiën. Ook werd er gepleit voor een soort waarschuwingssysteem zoals bij lawinegevaar. Dit kan aangeven in hoeverre het water schoon genoeg is om erin te kunnen zwemmen.
Extra regels voor gebruik gewasbeschermingsmiddelen?
De debatavond werd afgesloten met de stelling ‘Er moeten wettelijke regels komen, zodat gewasbeschermingsmiddelen niet meer in het oppervlaktewater komen’. De stelling werd geïntroduceerd door Klaas Jilderda van Nefyto en door Jakob Bartelds van LTO Nederland. Hebben bedrijven extra prikkels nodig om water schoon te krijgen? In het debat werd duidelijk dat de sector ambitieus is en dat er al regels zijn, maar dat de handhaving ontbreekt.
Ingrid ter Woorst, bestuurslid van de Unie van Waterschappen met waterkwaliteit in haar portefeuille, sloot de Steenwegsessie af door te benadrukken dat er veel gemeenschappelijke belangen zijn en dat samenwerken de sleutel is tot schoner water.