Koepels adviseren staatssecretaris over circulaire economie

De aanleiding voor het gesprek was de Catshuissessie die plaatsvindt op 16 mei. Dan gaat het kabinet brainstormen over de transitie naar een circulaire economie. Voor die tijd wilde de staatssecretaris overleggen met de decentrale overheden over de mogelijkheden om op dit terrein samen te werken.
Het belang van de overgang naar een circulaire economie dreigt onder te sneeuwen in de klimaatdiscussie, waar het voornamelijk om CO2-reductie draait. De staatssecretaris probeert nu om de circulaire economie in te brengen in de discussie over het klimaatakkoord.
Belemmerende regelgeving
De Unie van Waterschappen heeft tijdens het gesprek met de staatssecretaris aangegeven last te hebben van belemmerende regelgeving in de overgang naar een circulaire economie. Daarom stelt de Unie voor dat er een taskforce moet komen om dit aan te pakken. Daarnaast wijst de Unie op het belang van klimaatbewust en circulair bewust aanbesteden door het Rijk, door zowel de centrale overheid als de decentrale overheden. Klimaatbewust en circulair bewust inkopen moet onderdeel worden van maatschappelijk verantwoord inkopen.
Geen overheidsfeest
De overgang naar een circulaire economie is overigens niet alleen een taak van de overheid. Ook private partijen moeten deelnemen. Albert Vermuë, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen: “Het is geen overheidsfeest. Het heet niet voor niets een circulaire economie. Het bedrijfsleven moet daar deel van uitmaken.”