Klimaatverandering vraagt om nieuw beleid

Het EMA geeft aan dat de klimaatverandering nog tientallen jaren doorgaat. Natte regio’s worden natter en droge regio’s worden droger. Het agentschap becijfert de economische schade in Europa door klimaatverandering sinds 1980 op 400 miljard euro.
Beleidsmakers houden steeds beter rekening met de veranderingen, maar het kan beter, zegt het EMA. Beleid op Europees en landelijk niveau moet beter op elkaar worden afgestemd. Ook moet het kennisniveau over klimaatverandering omhoog.
Hans Oosters, voorzitter Unie van Waterschappen: “Waterschappen zitten natuurlijk niet stil. En gemeenten, provincies en het Rijk ook niet. We wisselen voorbeelden uit. En kijken of we – via energiebesparing en beperking van het grondstoffengebruik – de klimaatverandering kunnen beperken en ons kunnen voorbereiden op de veranderende omstandigheden.
Maar dat is allemaal niet voldoende. Als we geen snelheid maken en het thema niet op de agenda zetten, dan blijft het dweilen met de kraan open.”
Investeringsagenda decentrale overheden
Om de nodige versnelling te realiseren werken waterschappen, gemeenten en provincies samen aan een investeringsagenda die toeziet op de klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie. De decentrale overheden gaan daarbij een aanbod doen aan het Rijk om bij te dragen aan uitvoering van het Klimaatakkoord. Zij rekenen daarbij op steun van het Rijk.