Kamer debatteert over rubbergranulaat op kunstgrasvelden

Op de agenda van het algemeen overleg staan onder andere 2 rapporten over de milieueffecten van rubbergranulaat op kunstgrasvelden van het Rijksinstituut voor Volksgezondeheid en Mileu (RIVM) en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).
Rubbergranulaat
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber dat wordt gemaakt van oude autobanden en dat wordt toegepast op sportvelden met kunstgras. De Unie van Waterschappen heeft bij de Kamerleden aandacht gevraagd voor deze rapporten. Rubbergranulaat dat terecht komt in het mileu kan tot plaatselijke vervuiling van de bermgrond en waterbodem leiden.
Advies RIVM
Het RIVM adviseert om het milieu te beschermen door de verspreiding van rubbergranulaat naar de bermgrond te voorkomen, en om uitstoot van stoffen afkomstig van rubbergranulaat via het drainagewater te beperken. De waterschappen sluiten zich aan bij dit advies.
Zorgplichtdocument
Dit najaar wordt het zorgplichtdocument geactualiseerd. De waterschappen zouden graag zien dat er een verplichting komt om een aanvullende milieuhygiënische verklaring voor het toepassen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden op te nemen in het huidige zorgplichtdocument. Hieruit moet aantoonbaar blijken dat toepassing van rubbergranulaat op kunstgrasvelden niet leidt tot verontreiniging van bodem, het grondwater en het oppervlaktewater rondom het kunstgrasveld. Zo’n verklaring is nodig om te handhaven op grond van het Besluit Bodemkwaliteit.
Veroorzaker verantwoordelijk
Ook vinden de waterschappen dat er voldoende controle moet zijn op de naleving van de zorgplicht bij aanleg en beheer van kunstgrasvelden, en dat bij een geconstateerde verontreiniging de veroorzaker verantwoordelijk is voor verwijdering van die verontreiniging.