Kamer bezorgd over financiële kant Omgevingswet

VVD, CDA en GroenLinks gaven aan de zorgen van de koepelorganisaties te delen en wilden van de minister weten hoe zij de aan de zorgen tegemoet gaat komen. De minister gaf aan dat duidelijkheid over de financiën komt als de Voorjaarsnota er ligt. Tijdens het bestuurlijk overleg op 8 maart is dit ook met de overheden gedeeld.
Een ander punt waar VNG, IPO en Unie van Waterschappen aandacht voor hebben gevraagd is het dienstverleningsniveau van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) als gevolg van het BIT-advies. De koepelorganisaties vinden het van groot belang dat het dienstverleningsniveau op het ambitieniveau blijft zoals dat bij het aannemen van de Omgevingswet is afgesproken.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Over het DSO gaf de minister aan dat er een interbestuurlijke taskforce is die zich over scope bij inwerkingtreding buigt. Deze taskforce komt met een advies over prioritering en fasering. Dit voorjaar wordt de Kamer hierover geïnformeerd. Het BIT-advies is heel belangrijk en geeft aan dat het stelsel en proces behapbaar moeten zijn. Dat wordt bereikt door fasering, niet alles is in een keer klaar.
Nationale Omgevingsvisie
Over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zei de minister dat nu met betrokkenen wordt gewerkt om te komen tot keuzes over welke opgaven in de NOVI komen. Rond de zomer moeten de hoofdlijnen zijn uitgewerkt en worden deze met de Tweede Kamer gedeeld. Of dat lukt, hangt ook af van het Klimaatakkoord. De twee trajecten zijn nauw verweven. Voor eind van het jaar ontvangt de Tweede Kamer de ontwerp NOVI.