Interbestuurlijk samenwerken loont

Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Tweede Kamer, mede namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen.
Minister Ollongren haalt in de brief aan de Tweede Kamer een aantal goede voorbeelden aan. “Ik ben trots op de resultaten die we als overheden gezamenlijk boeken”, zegt ze. “Het gaat om urgente, maatschappelijk vraagstukken die veel inwoners raken. Samenwerken is hard werken. Tegelijkertijd zie ik ook dat we tot echte oplossingen komen zolang we de urgentie voorop stellen.”
Gezamenlijke aanpak
Waterschappen merken dat hun kerntaken steeds meer in samenhang met andere maatschappelijke opgaven moeten worden gerealiseerd. Daarom is het van groot belang om op nationaal niveau een automatische gesprekspartner te zijn wanneer het over deze opgaven gaat. Het IBP bevat de uitgangspunten voor een gezamenlijke aanpak van maatschappelijke vraagstukken die de verschillende bestuurslagen overstijgen.
Resultaten
In het eerste jaar zijn er al diverse resultaten opgeleverd. Zoals de gezamenlijke inzet binnen het thema Vitaal Platteland. Bij de Klimaatopgave is het gelukt om de Regionale Energiestrategieën van de grond te krijgen en een traject te starten over de winning van thermische energie uit oppervlaktewater.
Met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben de decentrale overheden dankzij het IBP financiële afspraken kunnen maken over klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie is een onderdeel geworden van de Nationale Woonagenda. Er is ook samenwerking rond het thema goed openbaar bestuur, zoals de Code Interbestuurlijke Verhoudingen of de digitale overheid.