Inspiratiedag stichting Steenbreek over meer groen in de buurt

De dag had als doel om kennis en ervaringen te delen over het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt.’
Bodembiodiversiteit
Dirk-Siert Schoonman hield een presentatie over het belang van bodembiodiversiteit in relatie tot klimaatadaptatie. Deelonderwerpen als ruimte voor water en groen, vitale bodem en biodiversiteit passeerden de revue.
Klimaatverandering
Schoonman vindt het belangrijk om samen aan de slag te gaan om klimaatverandering aan te pakken. Niet alleen overheden, maar ook burgers en bedrijven. “Klimaatverandering is niet alleen een technisch-inhoudelijk vraagstuk. Het kent ook een sociale component. Denk aan burger-participatie, en wijk- en dorpsinitiatieven”, hield hij de aanwezigen voor. “Nederland waterrobuust, maar ook een stukje groener en natuurlijker, met een gezonde bodem als basis. Laten we samen gaan voor een klimaatbestendig Nederland in 2050.”
Stichting Steenbreek
Provincie Overijssel is de eerste provincie die is aangesloten bij Stichting Steenbreek. De Steenbreek-campagne past volgens de provincie bij het Overijsselse Koersdocument ‘Natuur voor Elkaar’. Provincie, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven hebben daarin hun visie op natuur in Overijssel vastgelegd. Natuur weer dichter bij de mensen brengen en mensen verbinden met natuur en landschap. Dat is de kern van het beleid.
Bloeiende bermen
Het gaat dan niet alleen om pure natuur, maar ook om mooie bloeiende bermen in de wijk, een natuurspeelplaats of een stukje natuur in de stad. En met meer groen speel je in op de klimaatverandering. Dat sluit weer mooi aan bij het Regionaal Adaptatieplan. Tot slot draagt Steenbreek ook bij aan de leefbaarheid en sociale kwaliteit van kernen.