Inbreng Unie van Waterschappen over verbreding afvalstoffenheffing

Waterschappen zien geen toegevoegde waarde in de verbreding van de grondslag van de afvalstoffenheffing door ook de verbranding van zuiveringsslib te belasten.
Bijdrage aan verduurzaming
Deze verbreding levert geen bijdrage aan verduurzaming – het heeft zelfs een negatief effect. De productie van slib is ten eerste onvermijdelijk en niet beïnvloedbaar. Huishoudens en bedrijven zullen voortdurend afvalwater produceren, dat door waterschappen gezuiverd moet worden.
Ten tweede is het verbranden van zuiveringsslib een duurzame verwerkingsmogelijkheid, want daardoor kan de strategische grondstof fosfaat teruggewonnen worden.
Circulaire economie
Waterschappen hebben met het terugwinnen van fosfaat uit verbrandingsassen de potentie om in de gehele fosfaatbehoefte van de Nederlandse landbouw te voorzien. Het verbranden van zuiveringsslib is daarmee essentieel om te kunnen blijven voldoen aan gemaakte afspraken rondom circulaire economie.
Het verbreden van de afvalstoffenheffing kan tot gevolg hebben dat het terugwinnen en hergebruiken van fosfaat uit het zuiveringsslib financieel minder aantrekkelijk wordt en ten koste zal gaan van de waterschaps- en Rijksambities op het gebied van circulaire economie.
In overleg
Omdat nog veel onduidelijk is over uitwerking van de maatregel, hebben de waterschappen bij de Kamerleden aangegeven hierover graag in overleg te gaan met het ministerie.