Grondstof of afval: belemmeringen in beeld

De waterschappen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben deze Taskforce ingesteld om in beeld te brengen welke belemmeringen overheden en bedrijven ervaren in de wet- en regelgeving rond afval op weg naar een circulaire economie.
Brede klankbordgroep
Naast de Taskforce is er een brede klankbordgroep van belanghebbende organisaties. Het tussenrapport geeft een beeld van de ervaren problemen bij de betrokken bedrijven en diverse organisaties. In het Eindrapport dat in najaar 2020 verschijnt zal de Taskforce hiervoor oplossingsrichtingen aanreiken.
Nederland circulair in 2050
De Unie van Waterschappen is samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdrachtgever van de Taskforce Herijking Afvalstoffen. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van de Unie van Waterschappen, IPO, VNO-NCW en Omgevingsdiensten. Winnie Sorgdrager is voorzitter en Mirjam Beekman is kwartiermaker-secretaris. De waterschappen maken onderdeel uit van het in februari gepresenteerde Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie. Ook het Interbestuurlijk Programma van het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen heeft als een van de doelstellingen om te komen tot een circulair Nederland in 2050.
Terugwinnen grondstoffen
Waterschappen zijn koplopers op het gebied van het terugwinnen van (schaarse) grondstoffen uit afvalwater zoals fosfor, cellulose, alginaat, bioplastics en biomassa. Dit doen zij binnen het samenwerkingsverband van de zogeheten Energie- en Grondstoffenfabrieken. De huidige procedures om dit te kunnen realiseren duren nu nog erg lang.