‘Extreem weer grootste risico voor de economie’

In de jaarlijkse Global Risk Perception Survey van het World Economic Forum werden 30 wereldwijde dreigingen aan experts voorgelegd met de vraag om de dreigingen te rangschikken op impact en waarschijnlijkheid.
Klimaat grootste dreiging voor stabiliteit
De 5 klimaatgerelateerde dreigingen – extreem weer, achteruitgang van biodiversiteit en ecosystemen, natuurrampen, door de mens veroorzaakte rampen en gefaalde klimaatadaptatie- en mitigatie – scoorden hierbij het hoogst. Waarbij extreem weer werd aangemerkt als grootste dreiging.
De Unie van Waterschappen juicht toe dat het ‘klimaat- en waterbewustzijn’ in de internationale politiek toeneemt en dat de urgentie lijkt te stijgen om aan de slag te gaan met een effectieve klimaataanpak.
Naar een duurzaam Nederland
Goed waterbeheer is volgens Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, de veranderende omstandigheden net een stapje voorblijven. Dat wordt door klimaatverandering een steeds grotere opgave. Zo zullen de waterschappen ook in 2018 weer te maken krijgen met schade en overlast die ontstaat door hevige regenval of langdurige droogte.
Hans Oosters: “Het is hard nodig om te investeren in het aanpakken van de oorzaken van klimaatverandering. De waterschappen doen dat op het terrein van energie- en grondstoffenterugwinning. Samenwerking met andere overheden, bedrijfsleven en bewoners biedt in het nieuwe jaar nog grotere kansen om met alle duurzaamheidsinitiatieven daadwerkelijk een verschil te maken.”
World Economic Forum
Wereldleiders, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en wetenschappers verzamelen zich vanaf 23 januari in het Zwitserse Davos om tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum de problemen van de wereld te bespreken.
Tijdens de bijeenkomst wordt in meer dan 400 sessies gesproken over onder meer de toekomst van consumptie, (digitale) economie, milieu, energie en financiële systemen. Ook onderwerpen als gezondheidszorg, gender, informatie en entertainment en voedselveiligheid komen aan bod.