Extra investeringen nodig om schade door wateroverlast te beperken

Patrick van der Broeck, dijkgraaf van waterschap Limburg: “De buien die nu vallen waren pas rond 2050 gepland, dus er moet snel iets gebeuren. Als je weet dat de afgelopen jaren in Limburg voor 300 miljoen euro schade is geweest door wateroverlast, dan kan een regio dat niet alleen oppakken. En het probleem reikt verder dan alleen Limburg. Heel Nederland kampt met toenemende schade en overlast door plotselinge, hevige regenval. Zo kampt Zeeland deze dagen ook met grote overlast.”
Landelijk probleem
Wateroverlast door extreem weer komt steeds vaker voor. Er zijn dan ook maatregelen nodig om schade door wateroverlast en langdurige droogte in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Als er niets wordt gedaan, is het zeker dat we tot 2050 ruim 71 miljard euro schade tegemoetzien.
Het klimaat wordt dus steeds extremer en dat vraagt om aanpassingen in de inrichting van Nederland. Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegenaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk dat bij bouwplannen rekening wordt gehouden met waterbeheer en dat er genoeg waterbergingsopties zijn in het landelijk gebied.
Hans Oosters, voorzitter Unie van Waterschappen: “Hiervoor zijn acties afgesproken in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Nu is het tijd om de schop de grond in te zetten. Daarvoor is ook, zoals afgesproken in het Interbestuurlijk Programma, de inzet van Rijksmiddelen nodig.”
De gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk werken daarom momenteel aan een bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Om Nederland klimaatbestendig in te richten is een brede inzet nodig. Samen met andere overheden, bewoners en het bedrijfsleven zetten de waterschappen zich in om de gevolgen van klimaatveranderingen zoveel mogelijk op te vangen en te beperken.
Noodweer trekt over zuiden van het land: ook Zeeland getroffen (Algemeen Dagblad)