EIB evalueert marktvisie waterschappen

Het onderzoek van de EIB is uitgevoerd in opdracht van de Unie van Waterschappen, Bouwend Nederland, de Vereniging van Waterbouwers en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Marktvisie waterschappen
Uit het onderzoek blijkt dat de samenwerking tussen waterschappen en marktpartijen de afgelopen jaren sterk is verbeterd. De marktvisie van de waterschappen uit 2014 heeft vroegtijdige betrokkenheid van de marktpartijen mogelijk gemaakt, er is meer ruimte gekomen voor innovaties en de toepassing van nieuwe contractvormen is sterk toegenomen.
Contractvorming
De resultaten hiervan zijn al zichtbaar in diverse dijkverbeteringsprojecten en renovaties van waterzuiveringinstallaties. Bij andere typen waterprojecten is nog een inhaalslag nodig. Bij uitvoeringsprojecten kan de contractering nog worden verbeterd door een bredere inventarisatie van risico’s en kansen en een betere toepassing van kwaliteitscriteria bij EMVI-aanbestedingen.
Ruimte voor innovatie
Ook zijn er nog belemmeringen op het gebied van innovatie, onder meer in regelgeving en ruimtelijke beperkingen. Belangrijk hierbij is om marktperspectief te schetsen waardoor marktpartijen (onder meer het mkb) gericht kunnen investeren.
De totale waterbouwmarkt heeft een omvang van ruim 2,5 miljard euro en staat de komende tijd voor grote maatschappelijke opgaven op het gebied van waterveiligheid en waterkwaliteit. Deze opgaven moeten worden gerealiseerd met beperkte financiële middelen, een toenemende omgevingsdruk en met oog voor andere ruimtelijke belangen.
Markt- en Innovatiedag waterschappen
De nieuwe marktvisie van de waterschappen ondersteunt de realisatie van deze opgaven. Deze visie wordt op 17 november gepresenteerd tijdens de Markt- en Innovatiedag Waterschappen.
Lees het rapport van de EIB: