Eerste Projectenkalender waterschapsmarkt

Overheden en marktpartijen staan samen voor grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Op basis van de projectenkalender kunnen waterschappen het gesprek voeren met marktpartijen over kansen en knelpunten. Zo kunnen zij projecten samen effectiever en op een maatschappelijk verantwoorde wijze uitvoeren.
Toine Poppelaars, bestuurslid Unie van Waterschappen: “Doordat waterschappen en marktpartijen voor dezelfde opgaven staan, is het van belang om samen op te trekken. In het visiedocument ‘De waterschapsmarkt van de toekomst’ is afgesproken om onder andere in te zetten op het creëren van maximale maatschappelijke waarde. Deze kalender is daar een uitstekend middel bij.”
Schat aan informatie
De projectenkalender bevat informatie van alle waterschappen over hun projecten op het gebied van waterveiligheid, watersystemen en waterketen. In totaal gaat het om ongeveer 750 projecten die de waterschappen in de fasen initiatief, planuitwerking en aanbesteding hebben.
Meer continuïteit
Door projecten in kaart te brengen, is het mogelijk om te streven naar een stabiele marktontwikkeling. Minder pieken en dalen in het aantal projecten draagt bij aan continuïteit in de inzet van personeel en de mogelijkheid om te innoveren en investeren.
Versie 1.0
De stuurgroep Samenwerking Waterschaps Werken (SWW) is de initiatiefnemer van de projectenkalender. De SWW bestaat uit een afspiegeling van betrokken partijen uit de waterschapsmarkt: waterschappen, marktpartijen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en kennisinstellingen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft de kalender opgesteld. Deze projectenkalender is pas een begin. De kalender wordt jaarlijks geactualiseerd en geoptimaliseerd.