Eerste Digitaliseringsberaad over drones en ‘digital twin’

Het Digitaliseringsberaad is de opvolger en een verbreding van het Bestuurlijk Kernteam Informatie (BKI). Het doel van het beraad is om van elkaar te leren, kennis en ervaringen te delen, inspiratie op te doen, de bestuurlijk-ambtelijke dialoog te faciliteren en de digitale transformatie bij waterschappen aan te jagen.
Slimme oplossingen
Volgens Poppelaars biedt digitalisering veel slimme oplossingen voor waterbeheer. “Maar daarnaast brengt het ook nieuwe risico’s en dilemma’s met zich mee”, zegt hij. “De urgentie van het onderwerp vraagt daarom om een breed gedragen overleg. Deze eerste bijeenkomst van het digitaliseringsberaad is daar de start van.”
Virtuele versie van de werkelijkheid
Niels Schallenberg, Global Director Water bij projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV, vertelde tijdens de bijeenkomst over de digitale transformatie in de watersector. Hij droomt van een nationale ‘digital twin’ van de watersector. Een soort virtuele versie van de werkelijkheid die bijvoorbeeld aangeeft wanneer onderhoud nodig is. Maar die ook kan helpen bij complexe vraagstukken, zoals droogtevoorspellingen.
Kennisdelen en adviseren
Een belangrijk doel van het digitaliseringsberaad is om kennis te delen. Waterschap Noorderzijlvest deelde zijn ervaringen met de baseline ‘Basis op orde’ en de voortgangsrapportage. Onder leiding van Gerard Smits, directeur van Het Waterschapshuis, werd vervolgens gediscussieerd over de herkenbaarheid van overheidswebsites, zoals die zijn besproken in het Forum Standaardisatie.
Drone demo
Het Hoogheemraadschap van Delfland liet aan de hand van een demo zien hoe in de praktijk gebruik wordt gemaakt van drones.
Deelnemers
Aan het Digitaliseringsberaad nemen bestuurders, (secretaris-)directeuren, Chief Information Officers en Chief Digital Officers van alle 21 waterschappen deel. Deze groep wordt aangevuld met een afgevaardigde van de Unie van Waterschappen, Het Waterschapshuis, de STOWA en een extern deskundige. Het BKI heeft bewezen dat een gemixt gezelschap bijdraagt aan een goede dialoog en zorgt voor de juiste dynamiek in het onderwerp.