Dit was 2019 voor de waterschappen

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN
2019 was het jaar van de waterschapsverkiezingen. De waterschappen voerden een gezamenlijke campagne om de opkomst te bevorderen. Ook was er een stemhulp die ruim 1 miljoen keer werd ingevuld. De opkomst was hoog: ruim de helft van de kiesgerechtigden ging naar de stembus.
Bij de start van de zomer hadden alle waterschappen een nieuw dagelijks bestuur. Voor de nieuwe bestuursleden werd er een online leeromgeving geopend, met cursussen zoals ‘Hoe werkt een waterschap?’.
Droogte
Net als in 2018 was het droog in Nederland. In januari al uitten de waterschappen hun zorgen over de lage grondwaterstand. Het voorjaar begon relatief droog. In de zomer van 2019 was het landelijke beeld gunstiger dan in 2018, maar er waren ook regio’s waar de problemen groter waren. Half augustus was de situatie in het oosten van het land problematisch. En in november was het ondanks de regen nog steeds droog in grote delen van Nederland.
PFAS
Aan het begin van het jaar had nog niemand in Nederland van het begrip ‘PFAS’ gehoord. Nou ja, niemand? De waterschappen hadden er al mee te maken. Een aantal waterschappen schortten eind januari hun baggerwerkzaamheden tijdelijk op omdat er mogelijk PFAS-verbindingen in de bagger zaten. Eind november werd de achtergrondwaarde voor PFAS verruimd en kwamen er meer opties voor baggerafzet.
STIKSTOF
Eind mei deed de Raad van State een uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarop inventariseerden de waterschappen de invloed van de nieuwe stikstofregels voor hun projecten. In oktober werd de Helpdesk Stikstof geopend. Begin december nam de Tweede Kamer de Spoedwet Aanpak Stikstof aan.
WATERINNOVATIEFESTIVAL
De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken ieder jaar de Waterinnovatieprijs uit. Dit jaar gebeurde dat tijdens het eerste Waterinnovatiefestival op 12 december in Utrecht. Dit jaar was er extra aandacht voor het onderwerp Digitale transformatie. Er waren in totaal 107 inzendingen, 5 winnaars, en een winnaar van de aanmoedigingsprijs De Dromenvanger.
EN VERDER…
- … zag het nieuwe magazine Het Waterschap het licht
- … stemden de waterschappen unaniem in met het Klimaatakkoord
- … bespraken waterschappers het probleem van bodemdaling
WAT BRENGT 2020?
Eén ding is zeker: PFAS en Stikstof zullen ook in 2020 op de agenda staan. En ook onder alle andere onderwerpen die komen, zetten de waterschappen hun schouders. De Unie van Waterschappen wenst u een mooi 2020!