Decentrale overheden willen samen energietransitie versnellen
De decentrale overheden willen met andere organisaties en maatschappelijke initiatieven tot ideeën komen over hoe de energietransitie te versnellen. Om zo de urgentie te vertalen naar concrete maatregelen en losse initiatieven te verbinden aan een landelijke aanpak. Een meerjarig samenhangend nationaal programma kan bedrijven helpen hierop te anticiperen en bijdragen aan het draagvlak bij inwoners.
Kansen verkennen
Er wordt al volop alternatieve energie opgewekt. Vele innovatieve mogelijkheden en alternatieven voor gas kwamen aan bod: van thermische energieopwekking uit afvalwater tot het onttrekken van warmte uit de aardbodem.
Roelof Bleker, dijkgraaf van waterschap Rivierenland: “Er zijn vele mooie kansen, zoals energie uit oppervlaktewater, dat naast wind en zon een derde energiebron kan zijn. Waterschappen willen de kansen verkennen in samenwerking met anderen. We stellen onze middelen beschikbaar, bijvoorbeeld terreinen voor het opwekken van wind- en zonne-energie.”
Ruimte voor initiatieven
Bewoners en bedrijven verenigen zich in energiecorporaties, overheden bundelen krachten in lokale en regionale projecten. Daarvoor is regie nodig, maar ook het lef om los te laten, te experimenteren en te leren van fouten. Netbeheerder Aliander deed een dringende oproep aan het Rijk om hen de ruimte te geven aan te sluiten op de initiatieven van andere organisaties. Die ruimte is er wettelijk niet voldoende.
Verder kijken
Een andere cruciale succesfactor is het zogeheten ‘grensontkennend werken’. Organisaties moeten breed naar kansen kijken en zich niet strikt beperken tot de eigen bevoegdheden, taken en rollen. Hierbij moet ruimte komen voor ‘boundaryworkers’: innovatieve trekkers die voorop lopen, partijen verbinden, kansen verkennen en grenzen durven opzoeken.