Decentrale overheden vragen om inspirerende en mobiliserende omgevingsvisie

Het kabinetsperspectief heeft niet de breedte en langetermijnvisie waarop werd gehoopt. Dat legt extra druk op het proces tot begin volgend jaar, wanneer er een Ontwerp-NOVI moet liggen. De Unie van Waterschappen, VNG en IPO vragen om een koersdocument. Bindend voor het Rijksbeleid, inspirerend voor Nederland en een gids voor bijvoorbeeld de provinciale- en gemeentelijke Omgevingsvisies.
Drie opgaven voor Nederland
De koepels zien net als de overheid drie grote opgaven voor Nederland: de klimaat- en energietransitie, verstedelijking, en de landbouw. Inhoudelijk kunnen de koepels zich vinden in de richting die het kabinet kiest. Daarbij willen zij vooral de samenhang tussen de opgaven benadrukken. Om afwenteling te voorkomen, is het belangrijk dat ontwikkelingen in de ruimte bijdragen aan klimaatadaptatie en de energietransitie, naast het invullen van een bouw- of economische opgave.
Waterveiligheid
De koepels zien in de nadere uitwerking graag ook dat waterveiligheid een goede plek krijgt in relatie tot locatiekeuzes. Als wordt gekozen voor bouwen in overstromingsgevoelig gebied, moet gevolgbeperking onderdeel zijn van de ontwikkelplannen.
Regionale uitwerking van de NOVI
Een belangrijk onderdeel van de NOVI is de regionale uitwerking. De NOVI onderschrijft dat het noodzakelijk is om te kijken naar de kenmerken en identiteit van gebieden, en hanteert die ook als inrichtingsprincipe. Omgevingsagenda’s en perspectiefgebieden spelen een belangrijke rol in die gebiedsgerichte uitwerking. Maar er is nog veel onduidelijk over het precieze doel en de werking van deze instrumenten.
Werken als één overheid
De waterschappen willen graag met rijk en decentrale overheden aan de slag om ook de vertaling van de NOVI naar de regio verder uit te werken. Belangrijk daarbij is dat de omgevingsagenda’s faciliteren dat we als één overheid kunnen werken in de regio.