Debat gewasbeschermingsmiddelen

Update: het debat wordt verschoven naar een andere datum. De nieuwe datum is nog niet bekend.
Sinds 2017 geldt een verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Toch zijn er uitzonderingen en mogen de middelen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor sport- en recreatieterreinen en bepaalde siertuinen. De staatssecretaris probeert om alle uitzonderingen vanaf 2020 te beëindigen, maar geeft aan dat er mogelijk toch nog uitzonderingen blijven. De waterschappen maken zich hier zorgen over en willen dat er geen uitzonderingen meer zijn. Ook vragen de waterschappen zich af of er voldoende voortgang wordt geboekt met de Green Deals die deze sectoren hebben gesloten om volgend jaar chemievrij te zijn.
Verbod op particulier gebruik
Particulieren mogen wel gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. De waterschappen willen dat het verbod ook voor deze groep gaat gelden. Bij deze gebruikers (5 miljoen particuliere tuinen en 240.000 volkstuinen) is de kans groot dat ze niet goed op de hoogte zijn van de risico’s voor mens, dier en milieu. De waterschappen denken dat goede voorlichting niet voldoende is en bepleiten dan ook een verbod met een zo kort mogelijke, realistische overgangstermijn.
Maatregelen voor open teelt
De waterschappen zijn blij met het pakket met maatregelen dat vorige week is opgesteld voor land- en tuinbouwbedrijven met open teelt. Met deze maatregelen moeten in 2030 de emissies uit land- en tuinbouwbedrijven met open teelten naar het water tot vrijwel 0 teruggebracht zijn.
Ook zijn de waterschappen blij met de ‘Toekomstvisie gewasbeschermingsmiddelen 2030’. Deze toekomstvisie moet leiden tot duurzame teelt van land- en tuinbouwproducten in 2030.
> Nieuwsbericht Maatregelen tegen schadelijke stoffen open teelt
> Nieuwsbericht Schoner water dankzij Toekomstvisie gewasbescherming 2030