De rol van waterschappen bij het opwekken van thermische energie

Heemraad Dirk-Siert Schoonman leidde de sessie in aan de hand van afspraken in (inter)nationale akkoorden, de ambities op het gebied van thermische energie en 4 rollen die waterschappen daarbij kunnen innemen. Ze kunnen bijvoorbeeld duurzaam inkopen of hun terreinen beschikbaar stellen voor duurzame energieopwekking.
Jade Oudejans, adviseur bij bureau Over Morgen, wees op het feit dat gemeenten stappen zetten om aardgas in te ruilen voor alternatieve warmtebronnen. De manier waarop zij dat willen doen, leggen ze vast in warmtevisies. Daarna volgen er warmtetransitieplannen. Deze zijn verplicht vanaf 2021. De kansen die het watersysteem biedt, zoals TEO en TEA worden daarbij nu nog vaak over het hoofd gezien omdat het waterschap nog niet aan tafel zit.
Dilemma’s en adviezen
’s Middags verkenden de deelnemers de dilemma’s bij het experimenteren met innovatieve technieken als TEO en TEA. Dit deden ze aan de hand van cases van de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland en waterschap Rijn en IJssel. Dat leverde onder andere de volgende adviezen op:
- Etaleer de mogelijkheden die het watersysteem biedt en wees duidelijk over welke onzekerheden daar (nog) bij horen.
- Ga samenwerken met gemeentes, warmteleveranciers en woningcorporaties.
- Maak verwachtingen en verantwoordelijkheden binnen de samenwerking vooraf expliciet
- Zorg dat de bestuurlijke en ambtelijke organisatie op dezelfde lijn zitten.
- Kies pilots op strategische locaties die passen bij verschillende regionale energie- en klimaatstrategieën.
Thermische energie
TEO is warmte- en koude-energie die uit het oppervlaktewater kan worden onttrokken. Deze warmte en koude is bij uitstek geschikt om gebouwen in vooral stedelijk gebied te verwarmen en koelen. Hierdoor is het een goed, duurzaam alternatief voor aardgas in de stad. In Nederland kan TEO zeker in 12% van de warmtevraag en 54% van de koudevraag voorzien.
Maar van wie is het water, en de warmte of koude die je daaruit haalt? Wie heeft zeggenschap over het gebruik ervan, en wie heeft recht op de opbrengsten? Dit zijn vragen waar nog volop over wordt gediscussieerd.
Het volledige verslag van de leerkringbijeenkomst is op te vragen bij Miranda Pieron van de Unie van Waterschappen.