Problematiek bodemdaling landelijk in kaart gebracht

Het rapport is op 24 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Platform Slappe Bodem. Deze bijeenkomst markeerde ook de start van het Kennisprogramma ‘Klimaat, Water en Bodemdaling’ (KWB).
Belangrijke rol waterschappen
Waterschappen hebben een belangrijke rol bij bodemdaling: de bodemdalingssnelheid hangt af van het door de waterschappen gehanteerde peil. Ook krijgen waterschappen door bodemdaling te maken met een complexer wordend watersysteem en stijgende kosten.
Schade bodemdaling beperken
Omdat de grenzen van de veerkracht van het bodem- en watersysteem op steeds meer plekken in zicht komen, wordt het voor de waterschappen steeds moeilijker om hun werk te doen in een gebied.
Daarom vroegen de waterschappen de afgelopen jaren aandacht voor bodemdaling. Het beperken van de schade door bodemdaling kan alleen als overheden en stakeholders allemaal bereid zijn de handen ineen te slaan.
Het kennisprogramma KWB is een stap van de decentrale overheden in deze richting en het PBL-rapport geeft hiervoor een eerste houvast.
Daan Henkens, beleidsadviseur Grondwater, Bodem en Ondergrond bij de Unie van Waterschappen: “De Unie van Waterschappen zal de komende tijd op landelijk niveau de discussie over bodemdaling in gang zetten. Onder meer door waterschappen te stimuleren om ervaringen op dit gebied met elkaar te delen.”
Download het rapport Dalende bodems, stijgende kosten op de website van PBL