Effecten klimaatverandering op de EU-agenda

In haar presentatie lichtte ze toe hoe de waterschappen omgaan met de klimaatverandering. Hogere temperaturen, langere perioden van droogte en zoutwaterindringing zijn een groeiende uitdaging voor de kwaliteit en kwantiteit van de het oppervlakte- en grondwater. Ook in Nederland. Samenwerking tussen alle belanghebbenden is dan ook essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden, aldus Carla Alma.
Evaluatie Kaderrichtlijn Water
Elena Visnar-Malinovska, directeur klimaatadaptatie van de DG Climate Action van de Europese Commissie, deed ook mee aan het paneldebat. Zij vertelde in nauw contact te staan met haar collega’s van DG Environment. Die voeren momenteel de evaluatie van de Kaderrichtlijn Water en de daaraan verbonden dochterrichtlijnen uit: de Grondwaterrichtlijn, de Prioritaire Stoffen Richtlijn en de Richtlijn Overstromingsrisco’s. Vooral de Grondwaterrichtlijn biedt volgens haar kansen voor verbeterde integratie van de aanpak van de effecten van klimaatverandering.
TOPSOIL
De bijeenkomst werd georganiseerd door deelnemers van het Europese project TOPSOIL, waar ook waterschap Noorderzijlvest aan meewerkt. Het waterschap is in het kader van dit project samen met agrariërs op zoek naar maatregelen om in het Dwarsdiepgebied in Groningen water vast te houden, de waterkwaliteit te verbeteren én een betere opbrengst van hun gewassen te krijgen. Dat zorgt ervoor dat het gebied nog beter voorbereid is op een toekomst met verschijnselen van klimaatverandering.
Voor meer informatie: Dieter Staat, Bureau Brussel