Bezoek de waterschappen tijdens de Dag van de Bouw

Tijdens de Dag van de Bouw ziet u de constructies van bouwprojecten, kunt u het bouwterrein overzien vanuit een kraan en hoort u aannemers vertellen over hun werk.
Klimaatbestendig bouwen
Bij de inrichting van ons land moeten we steeds meer rekening houden met meer hitte en droogte, extreme regenval en de zeespiegelstijging. De waterschappen dragen daar graag een steentje aan bij. Bijvoorbeeld door via de Nationale Woonagenda en het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie mee te denken over maatregelen voor klimaatbestendig bouwen.
Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Klimaatverandering is niet meer abstract. Mensen merken dat het laminaat 2 keer per jaar omhoog komt doordat de riolering de hoeveelheid water niet meer aankan.”
“Er is al het nodige gedaan om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, maar er is nog wel een wereld te winnen. We moeten samen kijken waar ons land kwetsbaar is, zowel in de steden als in het landelijk gebied. En met elkaar in gesprek blijven over maatregelen voor een klimaatbestendige inrichting van ons land.”
Nationale Woonagenda
In de Nationale Woonagenda van het Rijk, het bedrijfsleven en de decentrale overheden is afgesproken om Nederlandse woningen te verduurzamen en waterbelangen af te wegen bij nieuwbouwprojecten. Dit betekent dat er gekeken gaat worden naar de aanwezigheid van voldoende waterberging en groen. Dat voorkomt door ontwikkelingen als klimaatverandering en bodemdaling.
Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, onderdeel van het Deltaprogramma 2018, staan maatregelen waarmee Nederland zich kan wapenen tegen deze grillen van het klimaat.