Bestuur Unie van Waterschappen bezoekt waterschap Vechtstromen

Het bezoek vond plaats in het kader van de kennismakingsronde die de bestuursleden van de Unie maken langs de verschillende waterschappen. Stefan Kuks, Wim Stegeman, Ria Broerze, Roel van der Veen, Nettie Aarnink, Jan van Hoek, Jantine Clasie, Tom Voskamp en Henk Lansink waren namens waterschap Vechtstromen aanwezig.
Kennismakingsronde nieuw bestuur
Het bestuur van de Unie van Waterschappen vindt het belangrijk om intensief contact te houden met de waterschappen en haalt de komende tijd inbreng op bij de waterschappen voor het nieuwe bestuursprogramma voor de periode 2016-2019.
Actuele thema’s
Waterschap Vechtstromen informeerde de Unie van Waterschappen over een aantal ontwikkelingen bij de organisatie, zoals innovatieve prestaties op de terreinen van zuivering, centrale slibverwerking, energieproductie en gebiedsinrichting.
Daarnaast vroeg het waterschap de Unie van Waterschappen om internationaal overleg te organiseren over de muskus- en beverrattenbestrijding. Het waterschap wil de Duitsers graag wijzen op de effecten van de Duitse bestrijding in Nederland. Ook werd gemeld dat de discussie over milieueisen en de gevolgen voor werkgelegenheid een belangrijk item is in het glastuinbouwgebied Erica.
Inspelen op Europees beleid
Verder gaf waterschap Vechtstromen aan dat de Unie van Waterschappen kan helpen om conceptuele ontwikkelingen op provinciaal niveau te verbinden met nationale en internationale concepten, en omgekeerd. Zo kan er beter op het Europese beleid worden ingespeeld. Dat zou in het bestuursprogramma aandacht moeten krijgen. Het waterschap kan daarbij helpen.
De Doorbraak
Tot slot bracht het gezelschap een bezoek aan het project De Doorbraak, een nieuwe beek in Twente met een lengte van 13 kilometer. Bij de aanleg wordt rekening gehouden met natuur en recreatie. Een mooi voorbeeld van samenwerking met diverse partijen, waaronder burgers.