Bestuur Unie van Waterschappen bezoekt waterschap Rijn en IJssel

Het bestuur van waterschap Rijn en IJssel is zeer tevreden over de verandering die de Unie de afgelopen paar jaar heeft doorgevoerd om de verenigingsstructuur verder te democratiseren. Zo worden de bestuurdersdagen in Apeldoorn als erg constructief en nuttig ervaren. Hierdoor leert men elkaar beter kennen. Het bestuur van de Unie noemde de Steenwegsesies als een volgende stap in dit proces.
Energie-aanpak
Heemraad Antoinet van Helvoirt gaf een presentatie over de energie-aanpak van het waterschap. De organisatie wil zuinig omgaan met energie en zelf duurzame energie opwekken.
Om aan de eigen energiebehoefte te kunnen voldoen, zou het waterschap aan een paar windmolens voldoende hebben. Rijn en IJssel geeft daarnaast ook ruimte aan derden om zonnepanelen te plaatsen op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Ook stuwen en gemalen worden beschikbaar gesteld voor energiewinning.
Verder wordt er extra biogas geproduceerd. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij innovatieve ontwikkelingen, zoals de groei van de circulaire economie, in de regio en rond rwzi’s. Op de rwzi van Nieuwgraaf moeten al deze ontwikkelingen samenkomen. Dit wordt een soort science park.
Watermuseum
Daarna bezocht het gezelschap het Watermuseum, waar directeur Jos van den Mosselaar een rondleiding gaf. Het museum heeft ongeveer 60.000 bezoekers per jaar en brengt diverse wateronderwerpen op een interactieve manier onder de aandacht van de bezoekers.
Sint Jansbeek
De volgende stop was de Sint Jansbeek. Het waterschap is druk bezig om deze beek weer zichtbaar door Arnhem te laten stromen. Jan Bosch, adviseur Watersysteem, vertelde dat het water van de beek via een betonnen en deels gemetselde goot in de Rijn zal uitmonden. Aan beide zijden van de goot worden bakken met waterplanten geplaatst.