Bestuur Unie van Waterschappen bezoekt Hollands Noorderkwartier

Op Texel brachten zij een bezoek aan een aantal dijkversterkingsprojecten waarin er veel uitdagingen zijn op het gebied van buitendijkse versterking, dijkverzwaring en natuurontwikkeling, ruimtelijke inpassing van dijkversterking en de nieuwbouw van de gemalen.
Rondje Texel
Op Texel is er veel aandacht voor het tekort aan zoetwater door verzilting en klimaatverandering. Zo meten agrariërs actief het chloridegehalte in het water. Ook experimenteren het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en anderen met zoetwateropslag, zoetwatergebruik en het telen op zilte gronden.
Het waterschap is sterk betrokken bij het uitvoeren van de wensen van burgers in het gebied. De uitvoering van de waterroute in Cockdorp en het in stand houden van de werking van de molen aan de Waddendijk zijn daar goed voorbeelden van.
Tijdens het rondje Texel werden de Sluftervallei en de rioolwaterzuivering Everstekoog niet overgeslagen. Het gezuiverde afvalwater doorloopt daar nog een helofytenfilter. Hierdoor wordt het water opgekrikt tot polderkwaliteit en kan het terug het gebied in stromen.
Wateratlas
Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier presenteerde ook de Wateratlas, de doorrekening van extreme buien en langdurige regenval voor het beheergebied. Een goed instrument om met gemeenten in gesprek te komen.
Het waterschap vroeg het bestuur van de Unie van Waterschappen om landelijk afspraken te maken over de maatgevende bui – bijvoorbeeld 60 millimeter in 2 uur – en periode van langdurige regenval waarmee gerekend moet worden. Deze standaarden hoeven niet landelijk uniform te zijn. De KNMI-scenario’s laten immers zien dat er verschil zit tussen de regio’s.
Financiële vergoedingen
Tot slot vroeg het bestuur van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aandacht voor de financiële vergoedingen voor leden van het dagelijks bestuur. Zij worden – net als wethouders – meer en meer gesprekpartner voor andere overheden, stakeholders en maatschappelijke organisaties.