Bestuur Unie van Waterschappen bezoekt waterschap Brabantse Delta

Na ontvangst met worstenbroodjes maakte het gezelschap een vaartocht om een klein deel van de regionale keringen van het waterschap goed te bekijken en te horen hoe waterschap Brabantse Delta samen met de omgeving werkt aan de verbetering van de dijken. Omwonenden weten vaak niet dat hun bedrijf of woning aan een regionale kering grenst.
Keringen op orde
Waterschap Brabantse Delta heeft zoals veel waterschappen een forse opgave om regionale keringen op orde te krijgen. Op een paar plekken is het mogelijk om keermiddelen met gemalen in te zetten en zo flink te besparen op regionale dijkversterkingstrajecten. Dat lijkt tegenstrijdig, dat een sluis met een gemaal goedkoper is dan een dijkversterking. Maar toch is het zo.
Actualiteiten
Ook is gesproken over actualiteiten zoals de kabinetsformatie en het regeerakkoord. En kwam aan bod dat waterschappen met inliggende gemeenten een stresstest voor de gemeenten gaan organiseren. Dit volgt uit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie.
Verder hadden de aanwezigen het over de kracht van het gezamenlijk optrekken als decentrale overheden, onder andere bij de lobby. Hierbij neemt de Unie mee wat in de regio leeft.
Daarnaast is nadrukkelijk gesproken over de digitalisering, het Generiek Digitaal Stelsel en het Bestuurlijk Kernteam Informatieveiligheid. De Unie zit bovenop de discussie over het ICT-systeem voor de Omgevingswet.
Bevers
Tot slot bleven de bevers niet onbesproken. Ambtelijk zijn de Unie en Rijkswaterstaat bezig met een goed bod aan de provincies. Zij zijn uiteindelijk als natuurbeheerder en landinrichter verantwoordelijk voor de beverpopulatie in Nederland.