Beperkte stijging waterschapsbelastingen in 2018

Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De opbrengsten van de waterschapsbelastingen stijgen dit jaar met 2,5%. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is de hogere inflatie. Voor 2017 werd een inflatie van 1,0% verwacht, voor dit jaar is dat 1,5%.
Daarnaast constateren de waterschappen dat de omstandigheden sneller wijzigen dan verwacht door de gevolgen van klimaatverandering. Waterschappen moeten meer en sneller maatregelen nemen om de schadelijke gevolgen hiervan beperkt te houden.”
Klimaatverandering
De gevolgen van klimaatverandering betekenen een enorme opgave voor de waterschappen. Nederland is kwetsbaar voor hevige buien, hitte en droogte. Om ons land klimaatbestendig te maken, nemen de waterschappen concrete maatregelen.
Toine Poppelaars: “Deze maatregelen kosten veel geld. Via innovatieve oplossingen, samenwerking en een efficiënte bedrijfsvoering houden de waterschappen de kostenstijging zo laag mogelijk. Dat vertaalt zich in de beperkte lastenstijging waarover het CBS bericht.”
Waarom betalen we waterschapsbelasting?
De waterschappen zorgen voor de best mogelijke bescherming tegen hoogwater en wateroverlast, zetten zich in voor oppervlaktewater met een goede waterkwaliteit en zuiveren het afvalwater dat burgers en bedrijven op de riolering lozen.
Ieder waterschap is daar in zijn eigen gebied verantwoordelijk voor. De keuzes die een waterschap maakt hangen af van de inrichting van het gebied. Is het hoog- of laaggelegen? Is er snel kans op wateroverlast of juist droogte? Of is het verstedelijkt of juist meer landelijk gebied? Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kosten van het waterbeheer. De waterschapsbelastingen verschillen dan ook van waterschap tot waterschap.