Nederlandse kennis voor Iraanse wateruitdagingen

Iran staat voor grote wateruitdagingen. Gemiddeld valt in het land jaarlijks ruim 200 mm regen, waarbij drie kwart van die hoeveelheid in een kwart van het land valt, en dan vooral tussen november en maart. Drinkwater wordt – net als in Nederland – gebruikt voor alle huishoudelijke doeleinden. Vooral de landbouw is een grootverbruiker. Voor de watertoevoer wordt momenteel het overgrote deel van de totale beschikbaarheid (oppervlaktewater en grondwater) gebruikt.
Onhoudbare situatie
Volgens experts leidt het watergebruik tot een onhoudbare situatie op de langere termijn, vooral in het stedelijk gebied. Dat is nu al merkbaar, bijvoorbeeld aan het jaarlijks zakkende grondwaterpeil. In sommige gebieden moet het grondwater van 300 meter diepte worden opgepompt.
Workshop voor Iraanse managers
Om te leren van andere waterorganisaties, werd de Nederlandse waterschapsdelegatie uitgenodigd. De Nederlandse afvaardiging gaf een workshop Benchmarking tijdens de 3rd Water and Wastewater Operation & Maintenance Fair. Zij deelden Nederlandse lessen met zo’n 100 managers en strategen van Iraanse water- en afvalwaterbedrijven, om vervolgens kansen te verkennen die dit instrumentarium lokaal kan bieden.
Waarom bedrijfsvergelijkingen?
In Nederland gebruiken we bedrijfsvergelijkingen voor twee doelen. Gezamenlijk leren en verbeteren is er daar één van, naast transparantie over prestaties en kosten. Dat dit instrument voor de Nederlandse waterschappen werkt, danken we aan een aantal belangrijke randvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan gedeeld (bestuurlijk én ambtelijk) eigenaarschap van de resultaten, nationale wetten en afspraken, en de intrinsieke wens om te leren en verbeteren. Belangrijke vraag tijdens de workshop was dus: hoe kunnen bedrijfsvergelijkingen meerwaarde bieden in een context waar deze randvoorwaarden (nog) niet gelden?
Netwerk bouwen
Tijdens de workshop keken de deelnemers hoe bedrijfsvergelijkingen effectief kunnen worden ingezet in de Iraanse watersector. De sleutel tot succes? Klein beginnen. Met een groepje organisaties dat bereid is gegevens met elkaar te delen en aan de slag wil met de resultaten. En zo toe te werken naar een netwerk van betrokken managers en specialisten met de motivatie om van elkaar te leren.
Reflectie op eigen methode
De workshop had vooral tot doel om te inspireren en zo bij te dragen aan verdere ontwikkelingen in de Iraanse watersector. Daarnaast bood de workshop ook voor de Nederlandse watersector een manier om uitgebreid te reflecteren op de eigen methodiek.
Meer informatie? Neem contact op met Miranda Pieron: mpieron@uvw.nl.