Baggerwerkzaamheden zijn weer mogelijk

PFAS staat voor Poly-Perfluoralkylstoffen. Tot deze stofgroep behoren meer dan 6.000 individuele stoffen, zoals PFOA, PFOS en GenX . Deze stoffen zijn volgens wetenschappelijke inzichten zeer schadelijk voor het bodem- en watersysteem.
Handelingskader
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft het RIVM eerder dit jaar gevraagd toepassingsnormen te bepalen voor PFOA, PFOS en GenX voor bodem. Door het handelingskader dat er nu ligt, kunnen waterschappen en andere overheden bepalen of de huidige kwaliteit van de bodem of het hergebruik van grond en bagger een risico vormt voor mens en milieu.
Grondverzet weer mogelijk
De verwachting is dat de concentraties in de meeste gebieden onder de risicogrenzen blijven, waardoor grondverzet weer mogelijk is. Op enkele plekken kunnen maatregelen nodig zijn. Bagger wordt dan getoetst op de toepassingsnormen op de landbodem. Bij overschrijding van de norm wordt in overleg met het bevoegd gezag een oplossing gezocht.
PFAS in kaart brengen
Ondertussen is het belangrijk dat er kennis wordt opgebouwd over het voorkomen van PFAS in Nederland en waar de specifieke aandachtsgebieden zich bevinden. Daarom roept de Staatssecretaris in het tijdelijk handelingskader de decentrale overheden op om per werkgebied in kaart te brengen waar PFAS-verbindingen in het milieu voorkomen.
Exacte stoffenlijst
Daarnaast roept zij op om PFAS mee te nemen in onderzoeken over baggerwerkzaamheden en grondverzet. De exacte stoffenlijst en de voorgeschreven manier van meten maken nog geen onderdeel uit van het tijdelijk handelingsperspectief, maar het ministerie maakt ze op korte termijn bekend.
Voorzorg
Een aantal waterschappen heeft sinds januari 2019 uit voorzorg de baggerwerkzaamheden opgeschort, omdat niet bekend is welk effect stoffen met een PFAS-verbinding hebben op de grond en het grondwater. Voor PFAS-verbindingen zijn geen normwaarden voor grond en grondwater vastgesteld. Bij stoffen zonder norm, die mogelijk zorgwekkend zijn, geldt de zorgplicht. Dit houdt in dat op sommige plekken bagger uit voorzorg niet wordt verplaatst totdat er (tijdelijk) beleid is.
Waarom baggeren?
Voor afvoer van een heftige regenbui of doorvoer van water tijdens droogte is het nodig dat de sloten, vaarten en kanalen op de juiste diepte zijn. Om daarvoor te zorgen, baggeren waterschappen.
Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie