Tweede Kamer: algemeen overleg Gewasbeschermingsmiddelen

Nota Duurzame Gewasbescherming
D66 wilde weten wanneer de Kamer de tussenevaluatie van de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming kan verwachten. De minister antwoordde dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op dit moment de tussenevaluatie uitvoert en dat de resultaten begin volgend jaar beschikbaar zijn. Op basis daarvan wordt bekeken of en hoe bijgestuurd moet worden om de doelen te halen.
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
CDA vroeg de minister of het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) financiële ondersteuning kan verwachten van het Rijk vanuit de envelop ‘Natuur en waterkwaliteit’. De minister liet weten dat zij die ochtend een brief naar de Kamer had gestuurd, waarin zij aangeeft 60 miljoen euro voor het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn te gebruiken. Daarbinnen is budget voor DAW. Wat de precieze middelen voor DAW zijn, is nog niet bekend.
Chemische middelen voor particulieren
De Kamerleden dachten verschillend over een verbod op gebruik van chemische middelen voor particulieren zoals voorgesteld door de Unie van Waterschappen. CDA en VVD zijn geen voorstander van een dergelijk verbod. PvdD en CU zijn voorstanders. SP vroeg de minister naar de niet-wettelijke maatregelen. De staatssecretaris gaf aan dat een verbod eerder lastig bleek.
De Raad van State was kritisch. Een verbod eist zorgvuldigheid. Er wordt gekeken naar niet wettelijke maatregelen en ondertussen wordt gewerkt aan een juridische basis. Proportionaliteit en handhaafbaarheid zijn daarvoor belangrijke begrippen. Er wordt veel gedaan aan het informeren van particulieren.
Green Deals
Meerdere Kamerleden vroegen aandacht voor de Green Deals die gesloten zijn met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. GroenLinks wilde weten hoe de Green Deal Sportvelden loopt.
De staatssecretaris antwoordde dat monitoring onderdeel is van de Green Deal, maar dat behalve bij golfbanen inventarisatie lastig is. Voor de zomer moet daar meer duidelijkheid over komen. Duidelijk is wel dat er nog veel moet gebeuren.
Wasplaatsen met zuivering
Op vragen van de ChristenUnie over wasplaatsen met zuivering en het Activiteitenbesluit gaf de staatssecretaris aan dat dit een onderwerp is waarvan alle partijen willen dat het zo snel mogelijk goed geregeld wordt.
Nu inwerkingtreding van de Omgevingswet is verschoven, kijkt het ministerie of er een andere oplossing is, die het probleem sneller kan oplossen dan een wijziging van het Activiteitenbesluit. De Kamer wordt nog geïnformeerd over de oplossing.