Akkoord over beheer Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening

De Unie van Waterschappen en de andere bestuurspartijen die werken aan de invoering van de Omgevingswet bereikten op 18 december een mijlpaal met de ondertekening van de beheerovereenkomst van het DSO. Het DSO is de digitale ondersteuning die hoort bij de Omgevinsgwet. Voor een aantal voorzieningen is het efficiënt en effectief om ze om landelijk te ontwikkelen, dat is het DSO-LV.
Goede basis
“Met het beheerakkoord is een goede basis gelegd voor de digitale ondersteuning van de omgevingswet”, zegt Toine Poppelaars, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen. “Nu alle partijen dezelfde koers varen en we overeenstemming hebben bereikt over zaken als financiën en risicoverdeling is het zaak dat we aan de slag gaan om de kansen die de Omgevingswet inhoudelijk biedt, te benutten.”
Beheerovereenkomst
De overeenkomst waarover akkoord is bereikt, regelt onder andere de inhoud en de uitvoering van de beheertaak, de financiering en de samenwerkingsafspraken voor een optimale werking van het DSO-LV. Ook het uitvoeren van evaluaties en het nemen van besluiten hierover, geschilbeslechting, looptijd en procesafspraken voor eventuele toekomstige uitbouw van het DSO-LV zijn opgenomen in de beheerovereenkomst.
Tactisch, strategisch en operationeel beheer
De partijen spraken ook de intentie uit om het Kadaster in 2019 de opdracht te gunnen voor het tactisch beheer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt namens de interbestuurlijke partijen het strategisch beheer op zich. De huidige ontwikkelpartners, zoals Geonovum, Kadaster en Rijkswaterstaat, zijn beoogd voor het operationele beheer.
Op de foto: Rik Janssen (IPO), Toine Poppelaars (UvW), Mario Jacobs (VNG) en minister Kajsa Ollongren (BZK). Fotograaf: Jurgen Huiskes