Afvalwaterzuivering steeds schoner, duurzamer en goedkoper

Het water is schoner als het de zuiveringen verlaat, er wordt meer energie uit afvalwater opgewekt en de kosten voor het zuiveringsproces zijn gedaald. Uitdagingen zijn er ook, volgens de waterschappen. Het rapport spreekt van nieuwe verontreinigingen die een bedreiging vormen voor mens en milieu, zoals medicijnresten en microverontreinigingen.
Aanpak bij de bron
De waterschappen pleiten ervoor om vervuiling bij de bron aan te pakken en denken daarom mee met fabrikanten en ziekenhuizen als het gaat om vermindering van bijvoorbeeld medicijnresten in het water. Verder werken de waterschappen aan het verder terugdringen van het gebruik van chemicaliën in het zuiveringsproces en aan het ontwikkelen van nieuwe methoden om grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater.
Energieakkoord
De waterschappen voorzien met slibvergisting voor 32% in hun energiebehoefte en verwachten de doelstelling uit het energieakkoord, voor 40% in eigen energiebehoefte voorzien in 2020, te gaan halen. De zuiveringsprestaties liggen daarbij ruim boven de afgesproken norm. De kosten voor het zuiveren zijn, gecorrigeerd voor inflatie, gedaald met 6,7% ten opzichte van 2012.
Zuiveringsheffing
Het zuiveren van het afvalwater wordt betaald uit de zuiveringsheffing die inwoners, bedrijven en agrariërs met elkaar opbrengen. Uit de zuiveringsheffing worden ook andere kosten voldaan, zoals personeelskosten, kosten om belasting te heffen, kwijtscheldingen en nieuwe ontwikkelingen.
Kijk voor de open data op het gebied van zuiveringsbeheer op de website voor bedrijfsvergelijkingen van de waterschappen.