Advies Rijksadviseurs onderstreept belang Regionale Energiestrategie

In de vrijblijvende verkenning wordt de energietransitie verbonden met andere opgaves, zoals het verduurzamen van de landbouw en de woningbouwopgave. Het College adviseert niet alleen te kijken naar het verminderen van de CO2-uitstoot, maar te kiezen voor maatregelen die op de lange termijn en vanuit integraal afgewogen keuzes maximaal bijdragen aan de omgevingskwaliteit.
Regio aan zet
Gemeenten, provincies en waterschappen onderstrepen dat de keuzes die moeten worden gemaakt om van de energietransitie een succes te maken, per regio, bottom-up en samen met alle betrokken partijen moeten worden gemaakt. Omdat de maatregelen uit het Klimaatakkoord niet ophouden bij de gemeentegrens werkt elke gemeente, provincie en waterschap samen met stakeholders (bedrijfsleven, netbeheerders, energiecorporaties) binnen regio’s samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). Dit om recht te doen aan de diverse belangen in de fysieke ruimte en om te voldoen aan de benodigde duurzame energieopwekking.
Draagvlak en acceptatie
Deze werkwijze is volgens de decentrale overheden de manier die bijdraagt aan draagvlak en acceptatie bij maatschappelijke partners (burgers, bedrijven, groene partijen, netbeheerders) in de regio. Het is niet voor niks dat de RES stevig is verankerd in het Klimaatakkoord.