Achtergrondwaarde voor PFAS verruimd en meer opties voor baggerafzet

Deze nieuwe achtergrondwaarde biedt ruimte voor de doorgang van grote herinrichtingsprojecten. Daarnaast zorgt de nieuwe waarde voor afzetmogelijkheden voor met PFAS verontreinigde bagger.
Advies RIVM
Op verzoek van Van Veldhoven is de afgelopen maanden op veel plekken in Nederland gemeten hoeveel PFAS in de land- en waterbodem zit. Het RIVM adviseert op basis van metingen een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS (een van de duizenden stoffen uit de PFAS-groep).
Nieuwe achtergrondwaarden gaan per direct in
Deltares heeft een soortgelijk onderzoek gedaan naar de achtergrondwaarde PFAS in de waterbodem. Deltares adviseert 0,8 microgram PFAS per kilo grond te hanteren, en 3,7 microgram voor PFOS. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader PFAS. De nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS voor de land- en waterbodem gaat per direct in.
Baggerafzet
Dit betekent in de praktijk dat grond- en baggerbedrijven meer ruimte hebben om veilig grond te verzetten en te baggeren. Zij kunnen bijvoorbeeld weer bagger kwijt in sommige diepe plassen die in contact staan met rivieren. De waterschappen kunnen het echter nog niet kwijt in hun eigen plassen. Zij zijn in afwachting van onderzoeken waaruit moet blijken of dit op termijn weer mogelijk is. De Unie van Waterschappen blijft aandacht vragen voor het snel opleveren van deze onderzoeksresultaten. Vanuit verschillende oogpunten is de beschikbaarheid van de regionale putten belangrijk. Denk aan het beperkt houden van transportafstanden, CO2-uitstoot en kosten.
Structurele oplossingen
Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “De waterschappen zijn blij dat het overgrote deel van de herinrichtings- en baggerwerkzaamheden van de waterschappen weer op gang kan komen op basis van de aangepaste tijdelijke achtergrondwaarden. Aanvullend onderzoek moet helpen bij het opstellen van structurele oplossingen voor de lange termijn. Hierbij is het belangrijk dat we verder kijken dan PFAS en ook rekening houden met andere opkomende, zorgwekkende stoffen.”