Aanpassing belastingstelsel: meer ruimte voor proces

Met de voorstellen zoeken de waterschappen aansluiting bij opgaven en beleidsambities op het gebied van onder andere waterkwaliteit, klimaatadaptatie, energietransitie en duurzaamheid. De CAB komt uiterlijk eind 2017 met definitieve voorstellen.
Onderzoeksvragen
Momenteel wordt op basis van de uitkomsten van de inventarisatieronde een aantal onderzoeksvragen door de CAB uitgewerkt, zowel op het terrein van het watersysteem en de waterveiligheid als op het terrein van de waterzuivering en de waterkwaliteit. In het tussenrapport van de CAB, dat in mei 2016 verscheen, is opgenomen om welke onderwerpen het gaat.
Waterzuivering en waterkwaliteit
Voor de waterzuivering en de waterkwaliteit zijn dat bijvoorbeeld de hemelwaterproblematiek, het woonruimteforfait, de afhaakproblematiek en de problematiek van de diffuse verontreiniging van oppervlaktewateren.
Watersysteem en waterveiligheid
Voor het watersysteem en de waterveiligheid werd onderzocht hoe binnen het stelsel meer rekening kan worden gehouden met het beginsel ‘de profijthebbende betaalt’, bijvoorbeeld in het geval van specifieke voorzieningen. Ook werd stilgestaan bij de vraag of in de huidige verdeling wel alle profijthebbenden in beeld zijn, en werd gekeken waar nog zaken ontbreken en waar zich mogelijkheden voor verbetering voordoen.
Vervolgtraject
De komende weken heeft de CAB verschillende verrijkingssessies georganiseerd om de denkrichtingen met de achterban en externe stakeholders te bespreken. De CAB begint medio maart met technisch-inhoudelijke, bestuurlijke en wetenschappelijke verrijkingssessies.
Na deze sessies werkt de CAB de voorstellen verder uit. Ten slotte worden de aangepaste voorstellen met alle betrokkenen besproken. Deze sessies vinden rondom de zomervakantie plaats.