46 aanbevelingen om droogteproblemen tegen te gaan

Dat is de belangrijkste conclusie van de Beleidstafel Droogte die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vorig jaar instelde. In het eindrapport dat op 18 december is aangeboden aan de Tweede Kamer staan 46 aanbevelingen om bij een neerslagtekort en lage rivierstanden toch genoeg zoetwater te hebben voor drinkwater, landbouw en natuur.
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat: “We gaan samen met alle partijen inzetten op het vasthouden van water in regenachtige tijden, zodat we hiervan kunnen profiteren in tijden van droogte. Dat de waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat dit goed in de vingers hebben, lieten ze afgelopen anderhalf jaar al zien. Ze hebben keihard gewerkt, waardoor Nederland goed door de droge zomers is gekomen.”
Weerbaar maken tegen watertekorten
De waterschappen herkennen zich in de aanbevelingen uit het eindrapport van de Beleidstafel Droogte: om zuiniger om te gaan met water, het beschikbare water slimmer te verdelen, en de watersystemen en het landgebruik klimaatbestendig te maken.
Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “We lopen tegen de grenzen aan van het huidige watersysteem. We moeten beseffen dat maatregelen in het watersysteem alleen niet voldoende zijn en dat niet altijd en overal voldoende zoetwater gegarandeerd kan worden. Er zijn keuzes nodig in het watergebruik en de ruimtelijke inrichting om toekomstige schade door droogte en watertekorten te voorkomen. Alleen via samenwerking en inzet van alle partijen kunnen we ons land weerbaar maken tegen watertekorten. Droogte moet ook in internationaal verband op de agenda. De aanvoer van de rivieren Rijn en Maas is van grote invloed op de mate waarin we droogteproblemen kunnen beperken.”
Oplossingen
De aanbevelingen van de beleidstafel volgen op de maatregelen die sinds de zomer van 2018 zijn genomen. Zo houden waterschappen bijvoorbeeld het waterpeil van sloten op een hoger peil om het grondwater aan te vullen. Rijkswaterstaat zorgt dat het waterpeil van het IJsselmeer op zijn hoogst is bij de start van de zomer, zodat een grotere zoetwaterbuffer ontstaat.
Langetermijn
De klimaatscenario’s van het KNMI laten zien dat we mogelijk vaker met drogere zomers en minder aanvoer van rivierwater te maken zullen krijgen. Vooral voor de hooggelegen delen in Nederland zijn structurele oplossingen op lange termijn nodig, omdat in deze regio’s geen water vanuit de rivieren aangevoerd kan worden. Op advies van de Beleidstafel Droogte gaan provincies en gemeenten meer rekening houden met de beschikbaarheid van water bij ruimtelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij de vestiging van een bedrijf dat veel water gebruikt.