Donderdag, 22. December 2011

Jeugddijkgraaf reikt prijs uit aan winnaars filmwedstrijd!

Jeugddijkgraaf Lizanne Takke heeft woensdag 21 december de prijs uitgereikt aan de winnaars van de filmwedstrijd van het Nationaal Jeugdwaterschap. Uit twintig inzendingen koos de uit jury voor het filmpje van Kim Niemeijer, Sozyar Wali, Roos Maarse, Britt Leferink en Stefanie Duenk, leerlingen van het Assink Lyceum in Eibergen.

 

In het filmpje ‘De Dijken breken door’, wordt op een humoristische manier duidelijk hoe Nederland er zonder waterbeheer voor zou staan. De winnaars mogen met hun klas naar een pretpark.
 
Waterschappen zorgen voor droge voeten, sterke dijken, schoon water in sloten en vaarten en voor het zuiveren van het afvalwater uit bedrijven en huishoudens. Doordat de waterschappen hun werk al zo lang goed doen, staat bijna niemand er meer bij stil dat we daardoor in ons lage land toch veilig en prettig kunnen wonen, werken en recreëren.

Foto: Uitreiking prijs door jeugddijkgraaf Lizanne Takke (links)
 
Lizanne Takke: “Wij proberen de uitdaging die wij als laag land hebben op het gebied van water bij jongeren onder de aandacht te brengen. De jeugd moet er bewust van worden dat het niet normaal is dat wij hier onder zeeniveau kunnen leven. Dat wordt mede mogelijkgemaakt door de waterschappen. En dat is natuurlijk hartstikke leuk en belangrijk werk.”
 
Er zijn nu en in de toekomst veel mensen nodig die willen werken in de waterberoepen.  Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Er liggen  veel kansen voor jongeren om dit uitdagende en maatschappelijk relevante werk op te pakken en voor een waterberoep te kiezen.
 
Om hier de aandacht op te vestigen vroeg het Jeugdwaterschap middelbare scholieren een filmpje te maken over waterbeheer (droge voeten, sterke dijken, schoon water) en het werk van de waterschappen en dat in te sturen. Dit mocht: lollig, ernstig, griezelig…

Bekijk het winnende filmpje op www.jeugdwaterschap.nl
 
Het Jeugdwaterschap is een initiatief van de Unie van Waterschappen. 24 van de 25 waterschappen hebben een middelbare scholier als vertegenwoordiger in het Jeugdbestuur. Vier keer per jaar komt het Nationale Jeugdbestuur bijeen. Ook zijn de Jeugdwaterschappers als ambassadeurs aanwezig bij bijeenkomsten en congressen over water en waterbeheer.